پروژه های موفق مهندسی ایران در منطقه

پروژه های موفق مهندسی ایران در منطقه

تاکسی مدرن: ارمنستان به عنوان یکی از 15 همسایه ی هم مرز با جمهوری اسلامی ایران، دارای نیازمندی های فنی در عرصه های ترانزیتی، کشاورزی و دامپروری، معدنی و ترابری است که متخصصان ایرانی می توانند طی تعامل با تجار و مسئولان دولت ارمنستان، نسبت به تامین این موارد اقدام نمایند. البته بگفته مسئولان کشورمان، 91 درصد صدور خدمات مهندسی طی سالهای اخیر در سطح منطقه به ارمنستان اختصاص دارد اما برای رسیدن به درآمد 2.5 میلیارد دلاری، فاصله شایان توجهی داریم که لزوم به کارگیری دیپلماسی اقتصادی مسئولان تجاری و امور خارجه کشورمان را می طلبد.


به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، برمبنای نظر کارشناسان، صنایع ارمنستان در چند سال گذشته پیشرفت هایی را تجربه کرده است، اما هنوز به یک مرحله ی کامل از توسعه نرسیده است. این کشور دارای معادن مهمی همچون مس، طلا، آهن و مولیبدن است، با این وجود صنعت معدنی این کشور هنوز بطور کامل بهره برداری نشده است و به سرمایه گذاری بیشتر و تکنولوژی پیشرفته نیاز دارد. صنعت خودروسازی ارمنستان درحال رشد است و شرکتهای داخلی و خارجی در این حوزه فعالیت می نمایند، البته تولید کامیون، اتوبوس و قطعات خودرو در ارمنستان صورت می گیرد. صنعت الکترونیکی و تکنولوژی اطلاعات در ارمنستان درحال توسعه است و شرکتهای فعال در این عرصه به تولید نرم افزارها، سخت افزارها و خدمات فناوری ارتباطات می پردازند.
نقاط قوت و ضعف صنایع ارمنستان
تولید و به کارگیری ماشین آلات، ابزارهای الکتریکی‎ ‎و صنایع شیمیایی و معدنی جایگاه برجسته ای ‏در صنایع سنگین ارمنستان دارند و صنایع سبک و مواد غذایی طی سالهای اخیر پیشرفت شایان توجهی کرده اند.‎ از نظر جغرافیایی ‎ایروان، گیومری ‏و وانادزور‎ ‎شهرهای ماشین سازی هستند و‎ ‎مراکز صنایع شیمیایی ایروان، وانادزور و آلاوردی هستند. اقدامات معدنی در آلاوردی واقع در ارتفاعات شمالی و در کاپان و کاجران در امتداد کوه های جنوبی زنگزور‏‏(سیونیق) شامل استخراج و پالایش مس، مولیبدن و سایر سنگ معدن، ذوب مس و استخراج فلزات گران بها‎ ‎و ‏کمیاب است. در زمینه صنایع غذایی نیز محصولات کشاورزی نیاز داخلی را تامین می کند ولی برای بهره وری حداکثری به تکنولوژی های جدید نیازمند است.‎
ارمنستان در حوزه فناوری اطلاعات و نرم افزارها برتری دارد. شرکتهای فعال در این عرصه در ارمنستان توانسته اند با تامین نیروی متخصص و پشتیبانی دولت، محصولات و خدمات باکیفیتی را تولید کنند. یکی از مزایای ارمنستان در این حوزه، نزدیکی به مراکز فناوری در جهان مانند وادز و سان فرانسیسکو است. این کشور در صنعت خدمات مالی و بانکداری برتری دارد. شرکتهای مالی و بانکی ارمنستان در زمینه های مختلف همچون بانکداری تجاری، بیمه و سرمایه گذاری فعالیت می نمایند. این صنعت در ارمنستان تحت نظارت سازمان نظارتی مالی کشور قرار دارد و قوانین و مقررات دقیقی برای حفظ شفافیت و امنیت اطلاعات مالی وجود دارد. در صنعت خودروسازی، ارمنستان نسبت به کشورهای همسایه مانند گرجستان و جمهوری آذربایجان برتری دارد. شرکتهای خودروسازی داخلی و خارجی در ارمنستان فعالیت می نمایند و تولید کامیون، اتوبوس و قطعات خودرو را در این کشور انجام می دهند.
تولید لباس و پوشاک نیز در ارمنستان صورت می گیرد و شرکتهای محلی و برندهای معروف بین المللی در این عرصه فعالیت دارند. تولید محصولات غذایی نیز در ارمنستان رونق دارد که شامل تولیدات کشمش، شیرینی و محصولات لبنی می شود. صنعت سبک این کشور در تولید پارچه های پشمی، ابریشمی و پنبه ای تخصص دارد.‎ ‎اجناس و ‏لباس های بافتنی، فرش و کفش ایروان مرکز صنعتی اصلی است و حدودا سه پنجم کل تولید صنعتی ارمنستان را به خود اختصاص داده ‏است. ‎دیگر مراکز صنعتی درحال توسعه در شمال ارمنستان تحت عنوان گیومری ‎«Gyumri» و وانادزور «‏Vanadzor‏» هم اکنون مراکز اصلی صنعتی هستند‎.‎
در مرحله اولیه صنعتی شدن، ایجاد یک منبع تولید برق قدرتمند با استفاده از پتانسیل هیدرولیکی جریانات کوهستانی از ‏اهمیت تعیین کننده ای برخوردار بود.‎ ‎تولید برق با تشکیل کارهای آبیاری و سیستم های آبرسانی برای صنایع و ‏شهرها ترکیب شد، ‏‎ ‎سری نیروگاه های برق آبی‎ ‎سوان - هرازدان یک پروژه اولویت اول بود که نه فقط از آب های ‏هرازدان بلکه از دریاچه سوان نیز استفاده می کرد.‎ ‎این پروژه ی برق رسانی به توسعه کشاورزی ‏و ایجاد صنایع گوناگون کمک کرده است.‏‎ ‎در دهه های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی تاکید بر نیروگاه های برق‎ ‎حرارتی سوزاندن سوخت های فسیلی و انرژی هسته ای بود.‎ ‎تنها نیروگاه هسته ای‎ ‎ارمنستان در نزدیکی ایروان به علت زلزله سال ۱۹۸۸ ‏تعطیل شد، اما بعد از بستن خط لوله گاز جمهوری آذربایجان به ارمنستان که موجب کمبود شدید انرژی شد، ‏ارمنستان این نیروگاه را در سال ۱۹۹۵ بازگشایی کرد.‏
صدور خدمات مهندسی در زمینه ترانزیتی
«مهرداد بذرپاش» وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم آبان سال گذشته(۱۴۰۲) به منظور توسعه روابط اقتصادی و تجاری جمهوری اسلامی ایران، به کشور ارمنستان سفر کرد و با یادآوری اینکه ایران و ارمنستان دارای مرز مشترک با یکدیگر هستند، اظهار نمود: «با کشور ارمنستان مرز مشترک داریم و از گذشته تجارت بین دو کشور برقرار بوده است، ازاین رو در تلاش هستیم تا سطح تجارت بین دو کشور ایران و ارمنستان را به سطح قابل قبولی برگردانیم.»
عضو کابینه دولت سیزدهم، محور اصلی هدف سفر خود به ارمنستان را، صدور خدمات فنی و مهندسی به کشور ارمنستان برشمرد و خاطرنشان کرد: «بازار خوبی در کشور ارمنستان برای شرکتهای ایرانی در موضوع صدور خدمات فنی و مهندسی وجود دارد، همین طور گسترش روابط اقتصادی و حذف مقررات دست وپاگیر در توسعه تجارت دو کشور موثر است، علاوه بر آن، توسعه ترانزیت از دیگر اهدافی است که در این سفر دنبال می نماییم، برای اینکه توسعه ترانزیتی یکی از زیربناهای اصلی گسترش روابط اقتصادی می باشد.»
احداث کریدور شمال - جنوب ایرانی در ارمنستان
«هرویک یاری جانیان» رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ارمنستان، تیرماه سال جاری(۱۴۰۳) درباره ی همکاری دو کشور در زمینه خدمات مهندسی، اظهار داشت: « صادرات خدمات فنی و مهندسی یکی از عمده ترین فعالیتهای تجاری امروز ایران در بازار ارمنستان است، تا جایی که یکی از شرکتهای ایرانی حالا مهم ترین پل ها را در ارمنستان راه اندازی می کند، این شرکت در راه اندازی مسیر ارمنستان به گرجستان نیز نقش موثری داشته و همین طور در پیشبرد کریدور شمال به جنوب موثر مواقع شده است.»
شایان ذکر است، در هجدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان در اسفند سال قبل(۱۴۰۲) مقرر شد، راه اندازی پل جدید اتومبیل رو در پایانه مرزی نوردوز - آگاراک تا یک ماه از تاریخ امضای تفاهمنامه، در دستور کار وزارت خانه های ذی ربط دو کشور قرار گیرد.
توسعه کریدورهای حمل و نقل بین دو کشور خصوصاً کریدور شمال - جنوب ایران - ارمنستان، راه اندازی تونل ها و سازه های فنی خاص و صدور خدمات فنی و مهندسی از با اهمیت ترین مباحث مطرح شده در این جلسه بود. در این راستا راه اندازی پل جدید اتومبیل رو در پایانه مرزی نوردوز - آگاراک مورد بررسی قرار گرفت و قرار شد تا حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ امضای یادداشت تفاهمنامه اجلاس هجدهم، کارگروه مشترک فنی، اقتصادی و اجرائی بصورت رسمی تشکیل گردد و مطالعات امکان سنجی و طرح توجیهی آن تهیه شود تا در دستور کار وزارت خانه های ذی ربط دو کشور قرار گیرد.
همین طور کریدور شمال - جنوب در کشور ارمنستان درحال ساخت است و ایران نیز درحال طراحی این کریدور برای توسعه ترانزیت کالا و مسافر از خلیج فارس به گرجستان و دریای سیاه است. جمهوری اسلامی ایران هم اکنون با راه اندازی یک مسیر جاده ای از سمت تبریز به مرز نوردوز، شرایط تکمیل این کریدور ارتباطی با کشور ارمنستان را فراهم نموده است که در صورت تکمیل آن، علاوه بر کاهش مسیر، قابلیت رقابت با کریدورهای موازی را داراست.
ظرفیت ۲.۵ میلیارد دلاری صادرات خدمات فنی ایران به ارمنستان
در اولین رویداد تجاری بین المللی اتاق بازرگانی تهران در سال ۱۴۰۳، عضویت ارمنستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و استفاده از مزیت تجارت آزاد، همجواری و روابط حسنه سیاسی و هم چنین دسترسی به تعرفه های تشویقی اتحادیه اروپا و آمریکا برای صادرات کالا، بعنوان خاصیت های منحصر به فرد ارمنستان عنوان شد.
«بهمن عشقی» دبیرکل اتاق بازرگانی تهران در این رویداد، رکن سوم اهمیت توسعه ارتباطات با این کشور را به صادرات خدمات فنی و مهندسی معطوف دانست و اظهار نمود: «طی سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ بالاتر از ۹۱ درصد از صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران در ارتباط با ارمنستان بوده است. در این راستا پروژه هایی در زمینه برق، نفت، گاز و پتروشیمی و آب وفاضلاب در این کشور به اجرا گذاشته شده و این در شرایطی است که برمبنای آمارهای مرکز تجارت بین المللی، ظرفیت حداقل حدود ۲.۵ میلیارد دلاری برای صادرات خدمات تجاری به ارمنستان وجود دارد.»
وی راهکارهای عملی جهت افزایش صادرات به ارمنستان را یاد شده قرار داد و اضافه کرد: «تشکیل شرکتهای سرمایه گذاری مشترک جهت اجرای پروژه های خدمات فنی و مهندسی، پشتیبانی از راه اندازی مرکز تجاری و هاب توزیع کالاهای ایران در ارمنستان، ورود برندهای موفق فروشگاه های زنجیره ای ایران به شبکه توزیع ارمنستان به منظور توزیع مستقیم کالاها و محصولات ایرانی در بازار این کشور، پیشبینی اختصاص یارانه برای برگزاری نمایشگاه ها و اعزام هیأت های تجاری، برگزاری نمایشگاه های اختصاصی و تخصصی در دو کشور و ایجاد شرکتهای مشترک و استفاده از ظرفیتهای مناطق آزاد خصوصاً منطقه آزاد ارس، قسمتی از این راهکارهاست.»
دبیرکل اتاق تهران در ادامه به تبیین اهمیت ارتباط با ارمنستان از بعد اقتصادی و فرصت های تجارت دوجانبه ایران و ارمنستان پرداخت و اظهار داشت: «ایران در بین مقاصد صادراتی ارمنستان، در جایگاه نهم قرار گرفته و در بین مبادی وارداتی این کشور جایگاه سوم را به خود مختص کرده است. افزون بر این، اختلاف تراز تجاری دو کشور نیز نگران کننده است، اما علیرغم این موارد دسترسی به بازار مصرف حدود ۹ میلیارد دلاری ارمنستان، محصور بودن در خشکی و نیاز به گسترش روابط با کشورهای منطقه، سهم نسبتاً بالای ایران در واردات ارمنستان، بهره برداری از مناطق آزاد تجاری برای تولید و سرمایه گذاری مشترک، می تواند اهمیت توسعه مراودات با این کشور را نشان داده است.»
عشقی در ادامه، استفاده از ظرفیتهای منطقه ای و بین المللی ارمنستان در تعامل با سایر کشورها را، با اهمیت ترین رکن این بخش دانست و اظهار داشت: «منافع اقتصادی حاصل از عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای کشور ارمنستان در مقایسه با سایر کشورهای عضو اتحادیه، قابل توجه بوده و سهم تجارت این کشور با اوراسیا طی سالهای بعد از شکل گیری این اتحادیه، معادل ۷ واحد درصد رشد داشته است.»
صادرات ۶ میلیون دلاری تکنولوژی کشاورزی مدرن ایران به ارمنستان
«صفدر نیازی شهرکی» معاون آب وخاک وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم، اردیبهشت ماه سال جاری(۱۴۰۳) در اولین گردهمایی رابطین خبری مدیریت آب وخاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی در سرتاسر کشور، اظهار نمود: « خدمات فنی و مهندسی و الکترومکانیک ها را به ۱۹ کشور صادر می نماییم که شامل عراق، ارمنستان و ازبکستان می شود.»
بر همین اساس، در جریان سفر سال گذشته(۱۴۰۲) هیات تجاری و فناوری ارمنستان به ایران، آنها از توانمندی ها و امکانات تولیدی شرکتهای دانش بنیان ایرانی در عرصه کشاورزی بازدید کرده و مذاکرات فشرده ای را با طرف های تجاری ایران انجام داده اند. این مذاکرات در نهایت منجر به امضای تفاهمنامه های همکاری میان ۸ شرکت دانش بنیان ایرانی با تجار ارمنستانی به ارزش ۶ میلیون دلار شد.
در این راستا، قرار شد این ۸ شرکت با محصولات خود همچون «نهال میوه»، «کمباین و سایر ماشین آلات کشاورزی»، «تجهیز گلخانه با سامانه هوشمند برخط پایش و مدیریت آب و خاک»، «بذر مینی تیوبر سیب زمینی»، «کودهای کشاورزی»، «بذر صیفی جات و چغندرقند» و «سموم کشاورزی» وارد همکاری با تجار ارمنستانی برای حضور در بازار این کشور شوند.
همین طور تفاهمنامه سه جانبه میان اتحادیه کشاورزی ارمنستان، شرکت مرکز جهانی نوآوری ارمنستان و صندوق پشتیبانی از توسعه پژوهش و فناوری در بخش کشاورزی، برقرار شد که برمبنای آن، این صندوق به شرکتهای دانش بنیان حوزه کشاورزی برای حضور در بازار ارمنستان خدمات مالی ارائه می کند.
علاوه بر ارائه خدمات فوق، می توان با کشت فراسرزمینی در این کشور، به پیاده سازی این فناوری ها پرداخت. در این راستا، «اکبر فتحی» رییس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی در این رابطه گفته است: «مقدمات عقد قرارداد کشت فراسرزمینی در ۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی ارمنستان طی شده و تفاهمنامه این مورد به قرارداد تبدیل خواهد شد.»
تعامل دوجانبه در دامپزشکی از تولید واکسن تا صادرات کندو
«مجتبی نوروزی» معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان دامپزشکی کشور بهمن سال قبل(۱۴۰۲) در دیدار با «آرسن آواکیان» سفیر ارمنستان در تهران، بر همکاریهای دوجانبه تاکید و درباب سیستم GIS و سیستم کنترل بیماری ها و ردیابی دام، توضیحاتی ارائه نمود. در این جلسه قرار شد تا همکاریهای دوجانبه درباب واردات دام کشتاری جهت تامین گوشت کشور، پیشگیری از ورود بیماری های دامی فرامرزی و صادرات شیر و فرآورده های لبنی، تسهیلاتی بوسیله مراجع ذی صلاح دو کشور پیگیری شود.
سفیر ارمنستان از همکاری مشترک ایران و ارمنستان برای شروع پروژه های مشترک تولید واکسن های دامی و انتقال تجارب ایران آگاهی داد و اظهار داشت: «با توجه به وجود ظرفیتهای فراوان، همکاری بین دامپزشکی دو کشور نقطه ی قوتی است که مسؤولان ارمنستان به آن آگاه هستند.»
همین طور «حسین ایزانلو» رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان شیروان در استان خراسان شمالی از صادرات زنبور عسل به ارمنستان آگاهی داد و اظهار داشت: «خراسان شمالی ظرفیتهای مناسب برای پرورش زنبور عسل و صادارات آن دارد. این زنبورها از نژاد کارنیکا و اصلاح شده است. در این راستا صدور مجوز بهداشتی صادرات زنبور عسل از شیروان مورد پیگیری قرار|گرفت و ۲۰ کندوی زنبور عسل و ۱۰۰ کندوچه (حاوی ملکه) از روستای ترانلو شیروان به ارمنستان صادر شد. ۱۵۰ زنبوردار در این شهرستان فعال می باشند که بالاتر از ۲۰ هزار کلنی شامل کندوی زنبور و کندوچه در اختیار دارند.»
با توجه به مطالب فوق، کشور ارمنستان دارای ظرفیتهای خام در عرصه صنایع معدنی، کشاورزی و دامپروری است و برای بهره برداری حداکثری به فناوری متخصصان ایرانی نیازمند است. از طرفی، این کشور در راه کریدوری شمال - جنوب قرار دارد که در این راستا پروژه های مشترک ترانزیتی برقرار شده و یکی از مهم ترین پل های این کشور به دست مهندسان ایرانی ساخته شده است. با این وجود به نقل از مسؤلان، احیای ظرفیت ۲.۵ میلیارد دلاری صدور خدمات مهندسی ایران با تعامل حداکثری شرکتهای فنی ایرانی و تجار بین المللی ارمنستانی مقدور است.



منبع:

1403/06/07
09:39:01
5.0 از 5
167
تگهای خبر: ترانزیت , تكنولوژی , تولید , جاده
این پست تاکسی مدرن را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳

لینک دوستان تاكسی مدرن

تاکسی مدرن

تگهای تاكسی مدرن

taximodern.ir - حقوق مادی و معنوی سایت تاكسی مدرن محفوظ است

تاكسی مدرن

سفارش آنلاین تاکسی مدرن