کوچک سازی موتور متحرکه سوداگری در بازار مسکن

کوچک سازی موتور متحرکه سوداگری در بازار مسکن

تاکسی مدرن: درحالی تعدادی از کارشناسان مسکن، کوچک سازی را راهی برای برون رفت این بازار از بحران می دانند که بررسی ها نشان می دهد، کوچک سازی هیج تاثیری در خانه دار کردن مردم ندارد و فقط زمینه را برای افزایش تقاضای سرمایه ای و ایجاد سوداگری در این بازار فراهم می آورد.


به گزارش تاکسی مدرن به نقل از ایسنا، آمارها نشان میدهد وضع بازار مسکن روزبه روز بحرانی تر و لزوم مداخله دولت برای سروسامان دادن این بازار بیشتر می شود. در این بین گزینه های متفاوتی پیش روی دولت چهاردهم است. تعدادی از این گزینه در دولت های گذشته اجرائی شده و به خوبی نتایج خودرا نشان داده است. کوچک سازی مسکن یکی از همان راه هایی است که تعدادی از کارشناس ها آنرا برای عبور از بحران مسکن پیشنهاد می دهند؛ چاره ای که قبل تر نیز در دهه ۷۰ عملیاتی شد و افزایش سه برابری قیمت مسکن را ایجاد کرد.
نتایج برسی ها نشان می دهد، که هرگاه دولت با کوچک کردن متراژ خانه بدنبال بالابردن درصد مالکیت در کشور بود، نه فقط مردم خانه دار نشدند بلکه قیمت مسکن چند برابر شد. علاوه براین داده ها، خود مردم نیز تمایلی به خرید خانه کوچک ندارند. به عبارت بهتر کوچک سازی نیاز مصرفی را جواب نمی دهد و تنها تولید نیاز سرمایه ای در بازار مسکن می کند. داده های تازه ترین گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران که توسط بانک مرکزی پخش شده، نشان میدهد میزان خرید خانه در مناطقی از شهر تهران که تراکم بیشتری دارد و خانه های کوچکتری تولید شده، کمتر از مناطقی است که خانه های بزرگتری دارند. همچنین، داده های آخرین گزارش مرکز سرشماری نشان میدهد متراژ خانه بیشتر ایرانی هایی که مالک خانه هستند، بیش از ۸۰ متر است. از طرف دیگر، تعدادی از کارشناسان حوزه مسکن از قبیل محمدصالح شکوهی بیدهندی و بهزاد عمران زاده معتقد هستند کوچک سازی تاثیری در افزایش قدرت خرید خانه ندارد و این کالا را بالاتر از پیش سرمایه ای می کند.

بی تاثیری کاهش متراژ در قیمت یک واحد

موافقان ساخت «میکرو آپاتمان ها» معتقد هستند، گرانی مسکن عاملی است که نمی گذارد متقاضیان خانه، مالک آن شوند. پس می توان با ساخت خانه های کوچک تر قیمت آنرا کم کرد تا افراد بیشتری صاحب خانه شوند. این درحالی است که با شروع کوچک سازی مسکن کشور، قیمت مسکن افزایش داشته است. یعنی در مدت چهار سال ۷۲ تا ۷۶ خانه از متری ۵۱ تا ۵۳ هزار تومان به ۱۵۷ هزار تومان رسید.
همین طور بر طبق داده های سرشماری سال ۹۵ درصد مالکیت واحدهای کوچک کمتر از واحدهای بزرگ است. این آمار به خوبی نشان میدهد خانه های کوچک فقط توان پاسخ به نیاز سرمایه ای دارد که به مفهوم ایجاد بستر سوداگری در بازار مسکن می باشد. (به نمودار شماره یک مراجعه شود.)

آمارها از بی علاقگی مردم جهت زندگی در واحدهای کوچک می گوید

حتی اگر به پیشینه افزایش قیمت مسکن که در کشور با این اقدام رخ داد نیز توجه نشود. با استناد به آخرین گزارش تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در مرداد ماه توسط بانک مرکزی می توان گفت، کوچک کردن مسکن هیچ ربطی به کاهش قیمت آن و خانه دار کردن افراد و خانواده های مستاجر ندارد. در این گزارش بطور دقیق آمده است. «توزیع معاملات انجام شده بر حسب مناطق مختلف شهر تهران در مرداد ماه سال ۱۴۰۳ حاکی از آنست که از میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، منطقه ۵ با سهم ۰/۱۴درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعه نامه را به خود مختص کرده است. همین طور مناطق ۱۰، ۲ و ۴ به ترتیب با سهم ۷/۹، ۱/۸ و ۷/۷درصدی در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.» این در شرایطی است که بر طبق همین گزارش قیمت یک متر آپارتمان در مناطق ۲، ۴ و ۵ به ترتیب از دیگر مناطق گران تر است. (به نمودار دو مراجعه شود.)

سهم ناچیز واحدهای زیر ۵۰ متر بازار خرید و فروش

باتوجه به آمارهای پخش شده، مردم علاقه ای به خرید خانه های خیلی کوچک ندارند. در این خصوص نیز می توان با استناد به گزارش بانک مرکزی اظهار کرد، تنها ۷/۵۵درصد بازار معاملات به خانه های زیر ۸۰ متر اختصاص دارد و سهم واحدهای زیر ۵۰ متر تنها ۵/۱۶درصد بازار است. به بیان جزئی تر ۷/۱۱درصد معاملات بازار مسکن اختصاص به واحدهای با متراژ ۵۰ – ۴۰ متر را دارد. ۴/۳درصد معاملات مربوط به خانه هایی است که میان ۴۰ تا ۳۰ متر هستند و فقط ۵/۰درصد معاملات مسکن در مرداد ماه به واحدهای زیر ۳۰ متر اختصاص دارد. به بیان دیگر، مردم تمایلی به خانه کوچک برای صاحب خانه شدن، ندارند و ساخت واحدهای کوچک بازار سرمایه ای مسکن را داغ تر می کند.
در این خصوص محمدصالح شکوهی بیدهندی عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت، اظهار داشت: «عرضه واحدهای ۲۵ متری عامل جذب سرمایه های خُرد به بازار زمین و مسکن می باشد. همین مورد علت ایجاد تورم برای بازار مسکن می شود.» (به نمودار سه مراجعه شود.)

جذب سرمایه خُرد و افزایش قیمت نتیجه کوچک سازی است

محمدصالح شکوهی بیدهندی عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت درباب بی تاثیری ساخت واحدهای کوچک برای خانه دار شدن مردم، اظهار داشت: «در واقع، عرضه میکرو آپارتمان عامل جذب سرمایه های خُرد به بازار زمین و مسکن می باشد. همین مورد علت ایجاد تورم برای بازار مسکن می شود. هم اکنون، به دلیل آنکه نگاه سرمایه ای به مسکن و زمین وجود دارد، بازار مسکن گرفتار تورم شده است. همین مورد، میزان تورم زمین و مسکن را از تورم عمومی جامعه بیشتر کرده است. ساخت و عرضه مسکن کوچک مقیاس در حقیقت، به جریان سرمایه داری بخش مسکن دامن می زند و بطور طبیعی قیمت این واحدها را گران می کند.» در این خصوص بهزاد عمران زاده رییس اندیشکده شهر ایرانی اسلامی نیز گفته است: «ساخت مسکن کوچک مقیاس تنها سرمایه های خُرد را جذب بازار مسکن می کند و قیمت آن را زیاد می کند. برای اینکه مسکن را از یک کالای مصرفی به یک کالای سرمایه ای تبدیل می کند.»




منبع:

1403/06/24
11:48:14
5.0 از 5
57
تگهای خبر: تولید , صنعت , فروش
این پست تاکسی مدرن را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳

لینک دوستان تاكسی مدرن

تاکسی مدرن

تگهای تاكسی مدرن

taximodern.ir - حقوق مادی و معنوی سایت تاكسی مدرن محفوظ است

تاكسی مدرن

سفارش آنلاین تاکسی مدرن