مسافر گرامی آیا از حقوق خود در پرواز باخبری؟
به گزارش تاکسی مدرن، کسانیکه قصد دارند با هواپیما به شهرها و کشورهای مختلف سفر کنند در قالب قوانین جهانی از حق و حقوق خاصی بهره مند هستند که ضروری است قبل از سفر حتما از آن آگاه باشند. البته آن طور که سازمان هواپیمایی کشوری خبر می دهد طرح آگاه سازی مسافران هوایی قبل از آغاز سفرهای نوروزی با تعبیه کاردکس حقوق مسافر در داخل هواپیما و نصب بنر در فرودگاه ها کلید خورده است؛ اما این پرسش مطرح می شود که چند درصد مسافران نسبت به حق و حقوق خود آگاه هستند؟
به گزارش تاکسی مدرن به نقل از ایسنا، آن طور که در شیوه نامه حقوق مسافران پروازهای داخلی و بین المللی آمده است حقوق مسافر (هوایی) حقوقی ناشی از خرید بلیت(قرارداد) توسط مسافر از شرکت هواپیمایی و یا نمایندگی های فروش مجاز که در برگیرنده مجموعه های از سیاست ها، رویه ها، استانداردها، ضوابط و الزاماتی بوده و رفتار شرکت هواپیمایی و عوامل اجرایی امور پروازی را نسبت به مسافران تعیین می کند.
بنابراین رعایت شیوه نامه حقوق مسافر در پروازهای داخلی و بین المللی بر مبنای مفاد ماده ۵ قانون هواپیمایی کشوری و همینطور کنوانسیون ورشو ۱۹۲۹ و پروتکلهای بعدی آن و قانون تعیین حدود مسئولیت شرکتهای هواپیمایی ایرانی مصوب ۱۳۹۱ برای کلیه شرکتهای هواپیمایی ایرانی و خارجی از مبادی یا به مقاصد فرودگاهی کشور ایران لازم الاجرا است و هدف از تدوین این شیوه نامه، تضمین حقوق مادی و معنوی و رعایت شأن و منزلت مسافران در فرایند مسافرت های هوایی است.
آن طور که در شیوه نامه حقوق مسافران پروازهای هوایی آمده است مقررات مبتنی بر حقوق مسافر به صورت کلی در برگیرنده مواردی همچون ضوابط در ارتباط با صدور بلیت، عدم تبعیض، جلوگیری از سفر، ابطال پرواز توسط شرکت حمل کننده، تأخیر پرواز، تغییر مسیر الزامی توسط شرکت هواپیمایی در طول پرواز، فقدان و یا صدمه دیدگی جامه دان، مسافران توانخواه، شفاف سازی نرخ بلیت و خدمات هوایی و تغییر کلاس پروازی است.
بر اساس اعلام روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشوری به ایسنا بنا بر دستور وزیر راه و شهرسازی و تاکیدات سازمان هواپیمایی کلیه شرکتهای هواپیمایی و فرودگاه ها ملزم به اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در مورد حقوق مسافران شدند و همچون اقدامات صورت گرفته در این بخش هم شامل تهیه کاردکس حقوق مسافر و قرار دادن آن پشت صندلی مسافران داخل هواپیما و نصب بنر داخل فرودگاه ها است که این طرح از 23 اسفندماه سال قبل برای ایام نوروز اجرایی شد و مقرر است ادامه دار باشد.
در ادامه هم به بعضی از حقوق مسافران در سفرهای هوایی اشاره شده است:
۱-شرکت های هواپیمایی بعد از دریافت وجه بلیت، فورا نسبت به صدور بلیت و تسلیم آن اقدام و پیامکی حاوی اطلاعات در ارتباط با پرواز به شماره موبایل مسافر ارسال می شود و مسئولیت نهائی در مورد نظارت بر بازاریابی و صدور بلیت در بازار با شرکت است.
۲-کلیه مسافران به شکل یکسان از خدمات شرکتهای هواپیمایی بهره مند هستند.
۳-در صورتیکه مسافر علیرغم داشتن بلیت تایید شده و حضور بموقع برای انجام خدمات پذیرش و بهمراه داشتن اسناد مسافرتی لازم، شرکت هواپیمایی از پذیرش مسافر در آن پرواز به لحاظ محدودیت ظرفیت امتناع کند و مسافر به صورت داوطلبانه به این امر رضایت ندهد، در این صورت شرکت حمل کننده ملزم به اعزام مسافر به مقصد مندرج در بلیت در کوتاه ترین فاصله زمانی ممکن بر روی سرویس هوایی خود یا سایر شرکتهای هواپیمایی با پرواز مستقیم یا توقف دار در کابین پروازی یکسان یا بالاتر از آن با رعایت مدارک و شرایط مسافر است.
۴- در صورتیکه بنابر مقتضیات شرکت هواپیمایی، کلاس بلیت مسافر ارتقا داده شود، مسافر متضمن پرداخت ما به التفاوت نخواهد بود. اگر کابین بلیت مسافر تنزل پیدا کند، میبایست شرکت هواپیمایی تفاوت نرخ را ظرف مدت یک هفته به مسافر مسترد کند.
۵- در صورت فقدان، صدمه دیدگی و تاخیر در تحویل جامه دان مسافر، شرکت هواپیمایی برپایه شیوه نامه ملزم به پیگیری، جست وجو و یا جبران خسارت است.
۶- در صورتیکه پرواز در مکانی به غیر از مقصد مسافر و یا نقطه میانی توقف کند شرکت هواپیمایی ملزم به حمل مسافر به مبدا یا مقصد پرواز مطابق قانون خواهد بود.
۷- در صورت بروز تاخیر در انجام پرواز در مبدا، بر مبنای ساعت پرواز مندرج در بلیت مسافر در صورتیکه بر مبنای شرایط فوق العاده نباشد، اقدامات قانونی توسط شرکت هواپیمایی باید صورت گیرد.
۸- شرکتهای هواپیمایی و دفاتر نمایندگی فروش بلیت ملزم هستند بلیت مسافر را با مشخصات کامل شامل شرایط و ضوابط بلیت صادره، قیمت نهایی، نام شرکت حمل کننده و سایر اطلاعات ضروری به مسافر عرضه کند.
۹- شرکت هواپیمایی میبایست بررسی های لازم را از حیث میزان تقاضا، زمان و ایام پرواز مناسب در هفته، بهای بلیت قابل رقابت در کلاس های نرخی متفاوت و به صورت کلی صلاح و صرفه اقتصادی انجام پرواز در هر یک از مسیرهای پروازی را انجام داده و بعد از اطمینان از صلاح و صرفه خود در انجام پرواز، شروع به فروش بلیت با مشخصات مندرج در آن بعنوان شرایط قرار داد خود با مسافر کنند.
۱۰-شرکت های هواپیمایی برای حمل حیوان خانگی بسته به مقررات کشورهای مبدا و مقصد، ترانزیت و نوع هواپیماهای خود قوانین متفاوتی دارند، بهتر است پیش از سفر قوانین و مقررات هواپیمایی که با آن پرواز دارید را مطالعه کنید.
شاید نگاه به بند بند این قوانین برای مسافران این سوال را پیش آورد که به راستی تمام این حق و حقوق ها برای مسافران رعایت می شود؟ آیا شرکتهای هواپیمایی این قوانین را فقط در پشت صندلی ها نصب کرده و مسافران را نسبت به حقشان آگاه می کنند یا در عمل هم شاهد اجرایی شدن آنها هستیم؟
شیوه نامه حقوق مسافر در ایران چارچوبی جامع برای پشتیبانی از حقوق مسافران عرضه می دهد، اما عدم اجرای صحیح آن به علت نبود نظارت کافی، بازار انحصاری، بی اطلاعی مسافران و مشکلات زیرساختی، منجر به نقض مکرر حقوق مسافران شده است. تأخیرها و ابطال پروازها، عدم جبران خسارت و رفتار نامناسب با مسافران همچون مشکلات اصلی هستند که نارضایتی گسترده ای را به دنبال داشته اند. برای رفع این مشکلات، تقویت نظارت، افزایش آگاهی مسافران، رفع انحصار و بهبود زیرساخت ها ضروری می باشد. اجرای این راهکار ها نه تنها رضایت مسافران را زیاد می کند، بلکه به رشد صنعت هوایی کشور و ارتقاء جایگاه آن در سطح بین المللی کمک خواهد نمود.
نباید از نظر دور داشت که آگاه نبودن مسافران از حقوقشان باعث خواهد شد که تخلفاتی از جانب شرکت ها صورت پذیرد که در این راستا نه تنها باید آنها را در این حوزه آگاه کرد؛ بلکه باید از دستگاههای نظارتی مطالبه گر این باشیم که چرا در بعضی موارد کوتاهی هایی صورت می گیرد و کسی در این حوزه پاسخگو نیست.
منبع: taximodern.ir
این پست تاکسی مدرن را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب